سفارش تبلیغ
صبا ویژن
الماسها می درخشند...!
صفحه نخست        عناوین مطالب          نقشه سایت              ATOM            طراح قالب
گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من

دین و رسانه

 

دین به عنوان مجموعه ای از معارف قدسی و آموزه‏های متنازل اصالتا از سنخ پیام بوده و همواره به صورت کتبی، زبانی، و رفتاری در اشکال گوناگون و در چرخه های ارتباطی به صورت های عمودی و افقی توزیع و مبادله شده است.

 
چگونگی ارتباط دین و رسانه

 

همه رسانه ها به تناسب ظرفیت، نوع کاربری، جایگاه اجتماعی و وظایف کارکردی می‏توانند دین را در نیل به اهداف موردنظر و ایفای نقش‏های مورد انتظار مساعدت کنند. عنوان فوق بیشتر اشاره به نقش واسط رسانه در ابلاغ پیام به عنوان تلقّی غالب از فعالیت رسانه دارد.

 

شکی نیست که رسانه ها میانجی دین می‏شوند. رسانه ها روش منحصر به فردی هستند که هر فرد، گروه یا نهاد امروزی می‏تواند [به وسیله آن] مسیر خود را در درون قلمرو عمومی گفتمان سیاسی، فرهنگی یا اجتماعی بیابد.[1]

 

مهم‏ترین موارد این بهره‏گیری عبارتند از:

 
بسط نفوذ دین:

 

 رسانه می تواند دین را در تلاش برای جلب و جذب مخاطبان جدید، تعمیق باورهای مؤمنان، بسط قلمرو و نفوذ به عرصه ها و ساحت های گوناگون حیات فردی و اجتماعی کمک کند.

 

رسانه همچنین، ورود دین به عرصه هایی همچون امور تجاری و تبلیغی که در ظاهر تمایل چندانی به ورود بدان ندارد، تسهیل می‏کند.

 
تبلیغ هرچه بیشتر دین:

 

 اشتهای دین داران برای تبلیغ آموزه های مذهبی خویش و عرضه آن به سایرین، به ویژه در چرخه رقابت میان ادیان برای ورود به قلمرو استحفاظی یکدیگر، معمولاً آنچنان زیاد است که در ترغیب ایشان به استفاده هر چه بیشتر و بهتر از آخرین فناوری‏های ارتباطی و اطلاعاتی کمترین تردیدی باقی نمی‏گذارد.

 

به بیان برخی نویسندگان، دین‏داران از سال‏های پایانی دهه 1990 به داد و ستد اطلاعات مذهبی بر روی بزرگراه‏های اطلاعاتی پرداخته‏اند.

 

 عموم مذاهب و فرق و آیین‏های معنوی روی شبکه جهانی چندین مرکز اطلاعاتی دارند. هزاران فرد یا مؤسسه که میان آنها معابد متروک نیز هست، به نوعی به آموزش‏های معنوی از طریق رایانه مشغولند. قرار گرفتن متون اسلامی در این شبکه ها، نمایانگر تمایل دین‏داران به استفاده از هر نوع ابزار رسانه‏ای است.[2]

 
تبلیغ دین با قرائت های متکثر:

 

دست یابی گسترده دین مداران و علاقه مندان به تبلیغ دین به رسانه های گوناگون دارای قابلیت ها و ظرفیت های متنوع، امکانات وسیع و روزافزونی را برای پراکنش پیام دین با قرائت ها و روایت های گوناگون اعم از رسمی و غیررسمی متناسب با نیاز و تقاضای مخاطبان و اقتضائات محیط فراهم ساخته است.

 

 برخی رسانه ها همچون اینترنت، به تریبونی همگانی برای مبلغان و سخنگویان مختلف تبدیل شده و هر کس با توجه به علایق حرفه ای و تشخیص خویش از این ظرفیت عظیم برای تبلیغ اندیشه ها و برداشت های دینی خود در شمارگان وسیع و به صورتی کنترل ناپذیر استفاده می‏کند.

 

ازاین‏رو، دست یابی آسان، امکان بهره‏گیری همگانی و تنوع قابلیت های رسانه ای، زمینه پویایی برای رواج فهم ها، قرائت ها، تفسیرها و الگوهای فکری گوناگون و متکثر از آموزه ها و تعالیم دین فراهم ساخته است.

 
بازتولید پیام های دین در قالب های جدید:

 

 از نگاه برخی، رسانه را باید به عنوان یک فضای جدید یعنی جایگاه و مکانی ویژه که خلق یک متن جدید دینی را در خود می پروراند، ملاحظه کرد؛ جایگاهی مسلما متفاوت و گاه نوین که نمادهای جدید تقدس را با ظرفیت ها و معانی جدید می‏آفریند. این فضا، سبک های جدیدی را برای ارائه و نمایش آن تعریف می‏نماید.[3] در واقع، کار رسانه، ایجاد و خلق یک ‏متن ‏جدید در فضای جدید است.

 
تقویت روح جمعی:

 

رسانه های فراملّی و فرامنطقه‏ای همچون ماهواره‏ ها و اینترنت می‏توانند وجدان جمعی و احساس تعلّق مشترک مؤمنان ساکن در مناطق گوناگون و پراکنده در گوشه و کنار جهان را تقویت کرده و به بازیابی هویت دینی آنها فراسوی هویت های متنوع دیگر کمک کنند.

 

 وحدت و پیوستگی آنها بر پایه اصول مذهبی مشترک را به رغم فاصله‏ های مرئی و نامرئی تشدید کنند و امکان تأثیرگذاری آن ها بر فرایند های موجود جامعه جهانی را افزایش دهند.

 
ایجاد زمینه برای احساسات و تجربه دینی:

 

 تجربه دینی نوعی احساس و دریافت شهودی است که تحت تأثیر ارتباط و جذب مستمر پیام‏های قدسی، تجربه حضور در مکان ها و زمان های خاص و مشارکت فعال در انجام اعمال عبادی و معنوی برای مؤمنان حاصل می‏شود.

 

 نمایش‏های معنوی تلویزیونی در ایجاد و تشدید همنوایی و همدلی مخاطب نقش محوری دارند.

 مخاطب گاه در صورت وجود فضای روحی مناسب و عطف توجه عمیق پا به پای مراسم عزاداری در حال پخش می‏گرید، سینه می‏ زند، احساس همرأیی و حضور در جمع هم‏کیشان معتقد خود را از طریق تماشای برنامه درک می‏کند و از مشارکت با واسطه خویش احساس خرسندی، آرامش و کسب ثواب می ‏کند.

 

 به بیان دیگر، مخاطبان مجازی در صورت همنوایی و همدلی، بخشی از احساس و حظ معنوی ناشی از تجربه ادراک بی‏واسطه زمان و مکان قدسی و نماد های مذهبی و مشارکت‏ های آیینی را از خلال تماشای برنامه از آن خود خواهند ساخت.

 

در مواردی نیز پخش رسانه‏ ای یک برنامه آیینی به دلیل کنترل اختلال ‏های محیطی و افزایش آرایه‏های زیباشناختی در مقایسه با واقعیت، تأثیر عمیق تری بر روح مخاطب بر جای می‏گذارد و امکان بیشتری برای برقراری ارتباط همدلانه با صحنه فراهم می‏سازد.

 
بازیابی و خلق نمادهای مقدس:

 

 از جمله اقدامات رسانه ها، خلق نمادهای مقدس و بسط تقدس به اشیا و پدیده‏های عادی است. به بیان برخی محققان:

فلان قطعه از زمین، روستای زادگاه و معبد و کلیسای مقدس، قدرت افسونگری خود را از دست داده‏اند.

 

در عوض، این رسانه‏های گروهی هستند که به خلق نمادهای مقدس می‏پردازند و قبیله کوچ‏نشین جوانان با این توتم‏ها احساس هویت می‏کند و می‏آموزد که چگونه هر مکانی را که برای استقرار و اسکان برمی‏گزیند، مقدس و سحرآمیز کند.[4]

 
بسترسازی برای ایجاد تحول روحی:

 

 فیلم و برنامه‏های نمایشی در صورت بهره‏گیری از جاذبه‏های معنوی و عرفانی، پردازش‏های رسانه‏ای مناسب و پخش در اوقات ویژه، قدرت زیادی برای ایجاد تکانه‏های روانی مثبت و زمینه‏سازی برای تحول روحی در افراد دارند.

 

به بیان ترنز، فیلم و سایر رسانه‏ها افراد را وارد مرحله آستانه‏ای می‏کنند که طی آن‏اززندگی‏روزمرّه خودفاصله‏گرفته و برای تحول آمادگی می‏ یابند.

این امر موجب می‏شود تا مراسم عبادی در جامعه نه‏نقش‏محافظه‏کارانه،که ‏نقش خلّاق ‏ایفا کنند.[5]

 
تسهیل اطلاع یابی از ادیان گوناگون:

 

رسانه های جهان گستر، زمینه مناسبی برای پراکنش محتوای تعالیم ادیان گوناگون و نحوه فعالیت و تبلیغ آنها فراهم می‏سازند.

 این اطلاعات، افق دید پیروان یک دین نسبت به وضعیت سایر ادیان را بسط داده و بالطبع در افزایش واقع‏بینی آنها از یکدیگر و کاهش پیش‏داوری‏های تعصب‏آلود مؤثر خواهد بود.

 

این موضوع بالقوّه می‏تواند به گسترش و تقویت زمینه‏های همکاری یا احیانا تشدید تعارضات محتمل منجر شود. شکل‏گیری جنبش‏های دینی جدید محصول مشترک و ناخواسته این نوع تعاملات ارزیابی شده است.

 

 به بیان برخی نویسندگان، یکی از آثار عصر اطلاعات، آسان‏تر شدن دست‏یابی به اطلاعاتی درباره تعالیم، آموزه‏ها و فعالیت‏های سایر مذاهب است. حتی کسانی که از تربیت تخصصی برخوردار نیستند، می‏توانند به آسانی به چنین اطلاعاتی دسترسی پیدا کنند.[6]

 

پی نوشت ها :

[1] استوارت ام هوور، مخاطبان و رسانه‏ای کردن دین، در: دین و رسانه، ص 461.

[2] مجید محمدی، دین و ارتباطات، ص 129.

[3] مهری بهار، تلویزیون، ابژه‏های دینی و سکولاریسم در:  دین و رسانه مجموعه مقالات، 1386، ص 91.

[4] جیزس مارتین باربرو، رسانه‏های گروهی به مثابه جایگاه مقدس‏سازی دوباره فرهنگ‏های معاصر در: بازاندیشی درباره رسانه، دین و فرهنگ، 1385، ص 152.

[5] لین اسکافیلد کلارک و استوارت ام هوور، فصل مشترک رسانه، فرهنگ و دین، در: بازاندیشی درباره رسانه، دین و فرهنگ، 1385، ص 40.

[6] عبدالرضا شاه‏محمّدی، «عصر ارتباطات و اطلاعات جهانی‏شدن دین»، پژوهش و سنجش 35، ص 144.

منابع:

کتاب مخاطبان و رسانه‏ای کردن دین

کتاب بازاندیشی درباره رسانه

کتاب عصر اطلاعات و ظهور جامعه شبکه‏ای

نشریه پژوهش و سنجش

تهیه و فراوری : احمد اولیایی ، گروه حوزه علمیه تیان




موضوع مطلب :

          
یکشنبه 93 اسفند 10 :: 1:11 عصر